Tips dan PetuaTips 1: Petua untuk deposit yang lebih selamat

Untuk mengelakan pertindihan jadual candat kebiasaanya bot kena booking awal sekitar sebulan keatas dari tarikh yang dikehendaki. Bayaran deposit antara RM200 hingga RM300 akan diminta untuk menjamin bot selamat ditempah sementara bakinya dibayar pada hari turun candat. Ada diantara kawan kawan terpaksa membatalkan tempahan setelah bayaran deposit dibayar (disebabkan masaalah yang tidak dapat dielakkan).

Saya awal2 lagi sentiasa memaklumkan bahawa deposit jangan di bank in kalau groups/tarikh belum confirm kerana wang deposit tidak dikembalikan. Bayaran deposit akan di agihkan kepada 3 bahagian iaitu untuk booking bot, booking chalet dan saya sendiri sebagai pengendali Pakej Candat. Masaalah timbul bila tempahan dibatalkan terutama di saat akhir kerana kami telah menolak tempahan lain, kerugian inilah menjadi sebab deposit tidak dikembalikan... (mohon di halalkan dan pasang niat hadiah)

Bagaimana cara untuk elakkan kerugian: Biasanya kita akan turun candat dengan berkumpulan dan sudah merancang trip berbulan2 lamanya, ketua kumpulan hendaklah mengutip sekurang2nya RM50 seorang sebagai "tandajadi".
Contoh: jika kumpulan ada 10 orang kutipan dalam tangan sudah ada RM500, deposit untuk tempahan bot 8/10/15 orang cuma rm300 sahaja. Jika berlaku masaalah terpaksa dibatalkan, ketua kumpulan masih ada lagi baki rm200 dan kerugian ditanggung secara berkumpulan. Ketua kumpulan boleh ke pasar beli sotong rm200 pergi BBQ mana-mana pantai.....ha...ha..gurau saja..! ..... Mungkin ini lah caranya "Win-Win Situation".


Tips 2: Petua Mabuk Laut

Ini rasional – mengikut pakar perubatan. GINJAL dibelakang telinga memainkan fungsi penting dalam menseimbangkan tubuh badan. Digalakkan mengurut ginjal dibelakang telinga terutama bila mula merasa pening. Menggerakkan kepala ke kiri dan kanan selain melakukan senaman ringan mampu menghilangkan rasa mabuk laut.

1.Bagi nelayan, MINUM AIR LAUT dikuala mampu menahan diri daripada mabuk laut. Boleh diminum hingga ‘sendawa’ dan boleh juga sedikit sahaja kerana ini boleh menahan tekak dari merasa loya.

2. Syor nelayan dan TLDM, agar orang yang mabuk laut, TERJUN DAN MANDI LAUT tapi mesti pandai berenang. Dengan menyelam beberapa ketika badan dan kepala akan menjadi segar semula.

3. OREN SUNKIST juga berguna. Ada orang kata,limau tak boleh dibawa kelaut, takut ribut. Kita hanya perlu bawa kulit Oren Sunkist saja. Kalau boleh kunyah kulit Oren berkenaan sepanjang berada di laut. Kalau tak sanggup, kunyahlah sebelum perjalanan dan jika terasa loya semula, kita kena kunyah lagi.

4. Cuba makan KELEDEK MENTAH. Rasionalnya mudah, keledek mentah mempunyai sedikit getah yang boleh membuat mulut kita tidak rasa loya.

5. Makan PISANG KELAT. Rasionalnya sama seperti keledek. Untuk lebih mujarab, titiskan sedikit air limau sebelum memakannya.

6. Selit kan SAYUR KANGKUNG dipinggang atau poket.Pastikan ia tidak jatuh sepanjang kita memancing.

7.Tumbuk LADA HITAM yang dicampur dengan HALIA BARA, kemudian sapu diperut terutama bahagian pusat sebelum ke laut.

8. Sebelum memancing , jangan minum minuman yang BERKRIM ATAU BERSUSU. Seeloknya bawa AIR OREN sebagai minuman semasa memancing.

9. 5/6 Jam sebelum naik bot jangan makan makanan berminyak saperti Kerepok Lekor Goreng, Pisang Goreng atau yang bersamaan.

10. Semasa diatas bot jangan pandang kelantai bot lama-lama, sentiasa padang kearah sekeling saperti pulau, bot disekitar atau jika waktu malam pandang cahaya lampu bot lain, cahaya di Pulau  atau cahaya lampu di daratan.

11. Elakkan bau asap eksos bot (minyak disel), sebaiknya duduk dibahagian depan bot ketika dalam perjalan pergi/balik.

12. Mabuk laut akan terasa bila bot berlabuh / 'Parking", jika rasa mual keluarkan muntah sehabisnya dan relak tidur2 ayam serta sapu minyak angin banyak2 di hidung, telinga dan kawasan muka.


No comments:

Post a Comment